nowy adres

7/26/2011

Lustrzany połysk.



Kuchnia molekularna to naukowe podejście do gotowania. Chemiczna wiedza pomaga takim mistrzom jak Ferran Adria wydobyć ze składników maksimum smaku. W kuchni molekularnej ważne są każdy gram, każdy stopień temperatury… najmniejsze odstępstwa powodują pogorszenie efektu.

Z takim molekularnym podejściem do pastowania butów miałem niedawno do czynienia. Zadanie było takie- nadać moim czarnym wiedenkom Crocket and Jones lustrzany połysk. Nie chodzi więc o banalne pastowanie, ale coś więcej, o „mirror shine“, który ze zwykłych butów zrobi smokingowe lakierki.


7/08/2011

Kupujemy garnitur z wieszaka.



Nie będę próbował namawiać Was do kupowania z wieszaka.  Szycie na miarę u dobrego krawca jest oczywiście lepsze, ale czasem nie ma wyjścia i wieszak jest jedyną opcją.

Najlepiej leżąca rzecz z wieszaka jaką na sobie miałem to marynarka testowa Balthazara. Na pierwszy rzut oka wydawała się idealna, ale na drugi już nie. Na taki poziom dopasowania nie można liczyć kupując „masówkę“. Moim zdaniem opowieści o regularnej budowie ciała to bajki, a kompromisy w dopasowaniu są zawsze konieczne. Pytanie brzmi tylko jak wielkie.  W poniższym tekście mam zamiar opisać nie tylko to jak wybrać marynarkę (w kolejnym spodnie), ale podpowiedzieć co można poprawić u sprawnego krawca od przeróbek, a co nie.